BHP z urządzeniami sieciowymi

Witajcie !
Po raz kolejny mam kilka specyficznych pytań i cieszę się że mam się kogo zapytać :slight_smile:
A więc moje pytania (szczególnie do doświadczonych monterów sieci) to:

1. Czy można uszkodzić urządzenie sieciowe (przełącznik, router, komputer) jeśli jeden koniec kabla sieciowego będzie do takiego urządzenia wpięty a z drugiej strony zapomnimy i podłączymy zwykły 9 voltowy, LED-owy tester okablowania i zaczniemy testować ?
    2.I drugie pytanie mniej więcej w tym samym kierunku. Jeśli zrobimy zasilanie PoE na przewodzie sieciowym i przez pomyłkę podłączymy do urządzenia które jest gigabitowe i używa wszystkie pary lub podłączymy do urządzenia w którym żadne z portów ethernetowych nie odsługuje PoE to czy coś się uszkodzi ?
    Liczę na odpowiedzi z waszej strony :slight_smile:
    Pozdrawiam !
  1. Nie powinno uszkodzić routera/itp.
  2. Nie ma szans jeśli jest to oryginalny zasilacz PoE.
  1. jak wyżej kolega
  2. porty gigabitowe też przenoszą zasilanie ale wszystkimi żyłami i nic nie powinno się stać
    Podaj ewentualnie przykłady połączenia dla lepszego rozeznania w sytuacji :wink:

Nigdy nie uszkodziłem sprzętu przez podłączenie miernika do działającego portu ethernet więc mówię że nie. Wcześniej uszkodzisz sam miernik gdy podłączysz do porty (swich) z zasilaniem PoE co mi się już zdarzyło.

Jeżeli będzie to tzw, pasywne PoE (przelotka) to oczywiście że można uszkodzić switch gigowy. Przy oryginalnym zasilaczu PoE nie powinno nic się wydarzyć.

Dzięki Panowie za informacje :slight_smile:
Pozdrawiam !