Witam,
mam problem z jednym urządzeniem i siecią mesh zrobiona z dwóch routerów BE800 - po skonfigurowaniu easymesh - telewizor Sony traci dostęp do internetu (połączenie z wifi jest - brak internetu lub chwilę jest i za chwilę brak) - w momencie jak odepnę satelitę z EasyMesh (drugi ten sam router BE800) - działa jak do tej pory czyli bezproblemowo. Resetowałem router, telewizor przywracałem do ustawień fabrycznych, nic nie pomaga - dodam że w sieci są inne 3 telewizory - starsze modele i działają bez problemu, i kilkanaście innych urządzeń - wszystkie działają jak należy.
Oprogramowanie routera jak i telewizora najnowsze zaktualizowane na dzień 05.10.2024.
Ktoś ma jakiś pomysł co może powodować te anomalie z telewizorem ?
Czasem jak urządzenia skaczą pomiędzy routerami (skraj zasięgu) mogą dziać się takie rzeczy. Czasem (nie zawsze) pomaga przypisanie na sztywno telewizora do jednego routera (TP-Link nazywa to wyłączeniem funkcji mesh dla wybranego MAC). Może masz tam taką opcję?
niestety to nie to - telewizor zawsze łączy się tylko z routerem głównym - który ma bliżej siebie na tym samym piętrze, nigdy z satelitą - co ciekawe - jak na 30 prób włączania i wyłączania wifi w telewizorze w końcu uzyska internet - to satelita przestaje działać. W sytuacji gdy odepnę satelitę z sieci mesh (drugi router BE800) poprzez aplikację lub wyłączę w niej prąd - telewizor działa bez zarzutu.
Jak tylko dołożę satelitę - znów mamy zabawę w brak interntu ale połączenie z wifi jest.