Cześć,
Mam pytanie odnośnie tej usługi. Prędkość mojego internetu to 100Mb/s (wysyłanie,ściąganie). Ustawiłem więc:
Egress Bandwidth: 102400 Kbps
Ingress Bandwidth: 102400 Kbps
to ok?
I teraz chce tak ustawić prędkości (w domu są 3 komputery). Dwa z nich mają zawsze mieć pełne łącze, czyli dla nich:
Engress/Ingress(min/max): np. 200/0 ( to zero to rozumiem, że bierze maksimum, bo nie chce ograniczać łącza, a nie mogę zostawić pustego ?)
A dla trzeciego komputera, jak się pojawi w sieci chce mieć min. 10Mb/s i jakieś maksimum, czyli ustawiłem (10240/40960).
Czy to zadziała w ten sposób jaki myślę, czyli, że dwa śmigają z pełną mocą, a gdy pojawi się trzeci to trochę "zwalniają" by ten miał min. 10Mb/s?
Jeśli nie to da się uzyskać efekt o jakim myślę? Czy jedyną opcją jest ograniczenie internetu tym 2 pozostałym, np. do 60MB/s?
O jakim modelu routera mówimy?
Model to TL-WR1043ND.
Która wersja sprzętowa v1, v2 czy v3?
v2
Co do wartości zerowej to trudno mi coś powiedzieć bo nigdy takowej nie stosowałem (musisz sprawdzić) -
Stosowanie w sieci różnego rodzaju P2P, torrent czy utorrent może skutecznie zakłócić pracę tego podziału.
Wydaje się, że to rozwiązanie działa, więc można je polecić na przyszłość Mam jeszcze pytanie odnośnie bridge, ale to w osobnym wątku. Dzięki za udzielenie się w temacie.