Witam,
kupiłem sobie router TP-LINK Archer D5 z okazji zmiany dostawcy internetu. Router ma modem ADSL, jednak jeden z portów LAN jest oznaczony również jako WAN. Do mieszkania wchodzi mi kabel skrętka zakończony RJ-45, po podłączeniu bezpośrednio do komputera Internet zaczyna działa, otrzymuję stronę z informacją, że adres MAC się nie zgadasz. To jest ok, ponieważ zarejestrowany MAC u dostawcy to router.
Problem pojawia się, gdy chcę pod ten kabel podłączyć router i rozprowadzić Internet po mieszkaniu, za żadne skarby nie chce działa. Byłem wczoraj u brata i podłączyłem do swojego routera (gniazdo oznaczone LAN/WAN) do jego routera(gniazdo LAN), zadziałało od ręki na domyślnej konfiguracji.
U siebie próbowałem Static IP, Dynamic IP i inne różne cuda, nic.
Dynamic IP:
Po ustawieniu tej opcji mam taki błąd:
ewan_ipoe_d
Test DHCP Server's connection Fail
Diagnostics Complete
Static IP:
Po podłączeniu komputera do kable i wywołaniu ipconfig dostałem adres gatewaya. Próbowałem wpisywać ten adres w konfiguracji static ip i mam taki błąd:
ewan_ipoe_s
Ping default gateway Fail
Diagnostics Complete
Dodatkowo zastanawiam się nad opcją Operation mode, mam dwie takie możliwości do zaznaczenia:
DSL Modem Router Mode
Wireless Router Mode
Kolejną sprawą jest to, że monter montują podzielił jeden kabel na 2 wtyczki (prawdopodobnie po 4 żyły), jeden na Internet, a drugi na TV. Dowiedziałem się właśnie, że router ma opcje strumieniowania TV i było to zbędne. Jednak zastanawiam się, czy to, że router jest podłączony tylko pod 4 żyły może mieć jakieś znaczenie, że nie chce się skonfigurować?
Z góry dzięki za każdą pomoc. Pozdrawiam.