Archer D5 - konfiguracja WAN

Witam,
kupiłem sobie router TP-LINK Archer D5 z okazji zmiany dostawcy internetu. Router ma modem ADSL, jednak jeden z portów LAN jest oznaczony również jako WAN. Do mieszkania wchodzi mi kabel skrętka zakończony RJ-45, po podłączeniu bezpośrednio do komputera Internet zaczyna działa, otrzymuję stronę z informacją, że adres MAC się nie zgadasz. To jest ok, ponieważ zarejestrowany MAC u dostawcy to router.
Problem pojawia się, gdy chcę pod ten kabel podłączyć router i rozprowadzić Internet po mieszkaniu, za żadne skarby nie chce działa. Byłem wczoraj u brata i podłączyłem do swojego routera (gniazdo oznaczone LAN/WAN) do jego routera(gniazdo LAN), zadziałało od ręki na domyślnej konfiguracji.

U siebie próbowałem Static IP, Dynamic IP i inne różne cuda, nic.

Dynamic IP:

Po ustawieniu tej opcji mam taki błąd:

ewan_ipoe_d	
   Test DHCP Server's connection	Fail
Diagnostics Complete
Static IP:

Po podłączeniu komputera do kable i wywołaniu ipconfig dostałem adres gatewaya. Próbowałem wpisywać ten adres w konfiguracji static ip i mam taki błąd:

ewan_ipoe_s	
   Ping default gateway	Fail
Diagnostics Complete

Dodatkowo zastanawiam się nad opcją Operation mode, mam dwie takie możliwości do zaznaczenia:

DSL Modem Router Mode
Wireless Router Mode

Kolejną sprawą jest to, że monter montują podzielił jeden kabel na 2 wtyczki (prawdopodobnie po 4 żyły), jeden na Internet, a drugi na TV. Dowiedziałem się właśnie, że router ma opcje strumieniowania TV i było to zbędne. Jednak zastanawiam się, czy to, że router jest podłączony tylko pod 4 żyły może mieć jakieś znaczenie, że nie chce się skonfigurować?

Z góry dzięki za każdą pomoc. Pozdrawiam.

To oznacza że nie dostałeś adresu IP. Całkiem możliwe że to przez zły adres MAC routera.

Umiesz zrobić tak aby zadziałał internet na jakimkolwiek urządzeniu?

Oczywiście ma być: DSL Modem Router Mode

Tak, mogę to zrobić. Muszę podłączyć komputer pod kabel, mam wtedy opcję zalogować się do dostawcy i aktywować obecny adres MAC. Niestety nie mogę wpisać z palca.
Jednak dlaczego komputer by działa a router nie? Chodzi mi o to, że przekierowuje mnie na stronę dostawcy, więc jakieś IP musiał komp dostać.

Może spróbuj ustawić swój komputer a potem przełączając na router sklonuj MAC z karty LAN komputera.

Pròbowałeś ustawić opcję drugą.

Witam,
dzięki za szybką odpowiedź, niestety nie działa. Dla porównania z innym routerem chodzi od strzała.
Próbowałem obie opcje. Klonowanie MAC również.
Pozdrawiam,
Adrian

zupełnie nie rozumiem zatem idei kupna routera ADSL na to łącze
skoro na innym routerze działa, to skonfiguruj ten tak samo
a jeśli oczekujesz pomocy to rzuć jakimiś screenshotami z konfiguracji, która działa