Archer C20 problem z predkoscia


(b0cz3k) #1

Witam
Jestem nowy na forum więc wybaczcie. Mam problem, na moim Archer c20 ac750 mam strasznie słaba prędkość internetu, a od dostawcy powiadam 100Mbit. W biurze powiedzieli mi, że uzyskać mogę nawet do 80 na wi fi, a mój wczorajszy wynik na laptopie (2,4 GHz) to aż 27 i dalej nie da rady. Serwisant od dostawcy był, kombinował i stwierdził że prędkość może spowalniać też antywirus. Jest ktoś kto mógłby mi pomóc? Dodam też, że robiłem już tak jak pradzono na forum jednemu z użytkowników i nie zadziałało ze zmianą adresu Mac.


(Heinz) #2

Witam,
Na początek żeby sprawdzić co ogranicza prędkość, podłącz się kablem do TP-Linka do portu LAN.
Testuj na stronie speedtest.net

Pokaż też status połączenia WiFi dokładniej chodzi o prędkość połączenia:
image


(b0cz3k) #3


(b0cz3k) #4

Takie wyniki mi wyszły po podłączeniu pod mojego laptopa przez kabel do tplinka


(Heinz) #5

Coś Ci ładnie go tnie.
Próbowałeś pominąć TP-Linka czy kompuetr da radę 100Mbit/s pociągnąć?

Testowałeś prędkość WiFi na innym urządzeniu np telefon?


(b0cz3k) #6

Na telefonach i tablecie jest tak samo, a jak chce pominąć router to wyskakuje mi identyfikowanie sieci i nic się dalej nie dzieje, nie wiem czy dostawca sobie jakoś nie zabezpieczył w taki sposób podpinanie osobno laptopa. Jak był serwisant to miał możliwość podłączenia swojego laptopa bezpośrednio pod kabel z sieci ale chyba miał jakiś firmowy i coś miał wprowadzone bo mówił, że musi sobie w ustawieniach przestawić żeby działało bez routera czy coś takiego


(b0cz3k) #7


Tutaj mam pomiar z innego serwera też na kablu prze tplinka


(Heinz) #8

Tu wygląda znacznie lepiej ale i tak nie jest to 100Mbit/s
Przy połączeniu wifi na 150Mbit/s powinieneś osiągać około 45-50Mbit/s, a przy dobrych wiatrach to i 70. ( pasmo 2,4GHz
Przy 5GHz blisko 100Mbit/s powinno być.

Żeby komputer działał bezpośrednio na kablu musiał byś przypisać mu adres MAC do karty sieciowej. Odpowiedni adres MAC znajdziesz w statusie routera - zakładka WAN.
Możesz jeszcze spróbować podłączyć komputer i zrestartować modem ( o ile masz go)


(b0cz3k) #9

Modemu nie mam, a jak próbuje wpisać adres MAC żeby sprawdzić jak będzie działać to się nie da..


(b0cz3k) #10

Czy jest jakiś pomysł żeby przyśpieszyć tplinka ?