Witam,
Jaki jest AP godny polecenia aby stabilnie wysyłał internet poprzez wi-fi na okolicę 100m?
AP ma być podłączony skrętka sieciowa do routera, antena dookólna do AP który znajduje się w skrzynce na dachu razem z anteną, ja chcę odbierać internet poprzez wi-fi kartą sieciową WN822N w domu oddalonym o 100m od tejże bazy nadawczej.
W zasadzie wszystko już miałem podłączone a w skrzynce wykorzystywałem jak AP modem 8901G, lecz ostatnio cos się stało i obniżył mi się nagle rate z 36 na 1 mbps i jest problem z otwieraniem stron, siła sygnału dochodzi do 60% na configuration utility .
Może złącze anteny zardzewiało?
Po pierwsze: Czy jest widocznosć między antenami bazy i urządzenia odbiorczego, tj, czy nie ma żadnych przeszkód typu drzewa, słupy, dachy, okna, czy metalowe przedmioty?
Po drugie: Na 100m antena dookólna w 8901G mająca standardowo 5dB może nie dawać rady. Na 30m są szanse, nawet na 50 może się udać, ale na 100 będzie ciężko. Bez widoczności anten powyżej 50m to loteria.
Po trzecie: Albo chcesz Neta w domku oddalonym o 100m, albo chcesz w promieniu 100m od nadajnika. Obie wartości trudno pogodzić bez widoczności anten. Jeśli priorytetem jest domek - użyj anten kierunkowych, np. panelowej 12dBi wycelowanych w siebie., ewentualnie jak nie możesz dwóch na nadajniku i w domku, to użyj takiej przynajmniej na nadajniku i wyceluj ją w domek.
Jak chcesz pokryć obszar o promieniu 100m, to jedną anteną dookólną nie da rady, bo te anteny mają max 9dBi. Znowu: Jak anteny będą się "widzieć" to jest cień nadziei, bez tego - marne szanse.
Po czwarte: Działało, a teraz nie działa? Użyj programu inSSIDer i sprawdź, czy nie pojawiły się czasem w Twoim sąsiedztwie inne nadajniki pracujące na tym samym kanale lub zachodzącym na Twój kanał. To może być przyczyna, a lekarstwem jest zmiana kanału na niezachodzący na inne.
Przeszkoda jest w postaci wierzchołka dachu stodoły, ale to nie było problemem do pewnego momentu. Ja mam antenę dookólną Horizon o mocy 12dbi.
Priorytetem jest domek, próbowałem podłączyć inny AP do tej anteny rate był już 48-54 mbps lecz siła sygnały zmalała do 32%.
Wiem że TP Link posiada AP w formie panelówki 5210G na przykład, lecz moje pytanie brzmi na jaki zasięg ustawić w konfiguracji moc nadawania aby odbierało dobrze nawet przez dachówki stodoły?
Ustaw 100% (High bodajże w tym 8901G). Jak będzie świetnie, to najwyżej doświadczalnie będziesz stopniowo zmniejszał aż do akceptowalnego poziomu. Stodoła może mocno tłumić sygnał. Zwłaszcza morka dachówka betonowa. Ceramiczna trochę mniej. Przy sieciach WiFi bardzo ważny jest brak przeszkód pomiędzy antenami. Jedynie szkło i tworzywa sztuczne są akceptowalne.
Sprawdź programem inSSIDer, czy nie ma w pobliżu innych nadajników włażących na Twój kanał ustawiony na nadajniku. Skoro działało wcześniej, to może interferencje od nadajnika sąsiada są problemem? Wtedy zmień kanał u siebie na jakiś najbardziej niezachodzący na inne używane w okolicy.