AP 5210G oraz antena dookólna Interline Horizon 12dbi

Witam,
Posiadam wymieniony w temacie sprzęt i chciałbym zrobić stację nadawczą wi-fi, w domu oddalonym o 100 metrów chciałbym się łączyć przez kartę sieciową wn822n, jak skonfigurować AP mimo że ma wbudowaną antenę, aby dawał dobry sygnał poprzez zewnętrzną antenę dookólną?

Dlaczego chcesz podłączyć antenę dookólną do WA510G? Ustaw ten AP w kierunku tamtego domu a w tym drugim domu ustaw WN822N tak aby anteny się "widziały"

Anteny dużej mocy takie jak 5210G przy dobrej widoczności pozwalają przesłać sygnał nawet na 1km.

Dlatego gdyż posiadam już ją zamontowaną na dachu a poprzedni AP( w tym przypadku router adsl 8901g) coś sfixował i transfer spadł do 1 mbps a jeszcze do niedawna było ok , próbowałem zamontować sam AP ale karta sieciowa go nie widziała, niestety na widoku stoi stodoła. Nie jestem też pewien co do ustawień jakie parametry należy ustawić, instrukcja z zestawu jest troszkę nielogiczna.

Zastanawiam się też czy jest sens ustawiania mocy zasięgu skoro AP podłączony jest do anteny dookólnej?

Próbuj. Twoja instalacja to loteria.
Ustaw maksymalną moc, podłącz tamtą antene do tego AP i sprawdź czy tamto urządzenie znajduje sieć.

W instrukcji jest mowa aby ustawiać 120 % rzeczywistego dystansu gdyż inaczej urządzenie zacznie fixować, ja mam ustawione na 200 metrów tylko czy to nie tyczy się tylko samego AP?
W tej chwili w Wireless utility pokazuje rate: 24-48 mbps ale signal strenght ok 30 %. No nic popróbuję jeszcze.

Tak jak pisałem kolega Heinz taka instalacja (przeszkody terenowe lub zabudowa) to loteria może działać ale nie musi.