2x TP-LINK TL-WR1043ND v2 - most (WDS Bridging) nie działa


(digidy) #1

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.
Posiadam drukarkę wi-fi Brother i chciałbym koniecznie drukować bezprzewodowo. Do tej pory była podłączona do sieci wi-fi w pokoju1, którą tworzy Router1 TP-LINK TL-WR1043ND v2, w niego w WAN wchodzi kabel od ISP, statyczne IP wpisane ręcznie, do LAN1 podłączony kabel do którego podpięty jest laptop w Pokoju2, do LAN2 podłączony TV w Pokoju1.
Drukarka jednak musi się ona znajdować w pokoju2 obok pokoju1 (oddziela je jeszcze korytarz). Sieć wi-fi jest tam widoczna jednak drukarka często nie drukuje przez słaby zasięg, po przeniesieniu jej z powrotem do pokoju1 działa poprawnie. Chciałem zakupić Repeater TP-LINKA, ale wolałem kupić drugi router bo ma szersze zastosowanie. Posiadam kilka takich routerów i widziałem, że bridgowanie jest w nich dostępne. Zamówiłem taki sam model Router2 TP-LINK TL-WR1043ND, ale oczywiście już w wersji sprzętowej v4. Konfigurowałem je już kilka godzin i nic, na sam koniec przeniosłem je aby stały obok siebie, ale sytuacja się nie zmieniła. Za każdym razem Router1 w pokoju1 (v2) po kliknięciu "Survey" widzi sieć tworzoną przez Router2 w pokoju2 (v4), ale odwrotnie nie! W Routerze2 w pokoju2 klikamy Survey i nie ma do wyboru sieci tworzonej przez Router1 w pokoju1. Na sam koniec wprowadziłem dane sieci ręcznie (w Routerze2 w pokoju2) i wówczas pojawiła się cudownym sposobem sieć Routera1 na liście po kliknięciu na Survey, ale Internet nie działa, adresy nie są przydzielane, żaden router nie ma dostępu do Internetu.
Mam jeszcze jeden starszy Router3, ten sam model TL-WR1043NS, ale także v2, tak jak Router1. Konfigurowałem je niedawno i także nie mogę zrobić tego poprawnie. Te routery po kliknięciu "Servey" widzą bez problemu sieci tworzone przez siebie nawzajem , ale i tak po wybraniu właściwych z listy i wpisaniu haseł Internet także nie działa, routery nie przydzielają adresów.
Obydwa nadają na nieużywanym przez żaden router w okolicy kanale 12, wpisuję właściwe hasła po wybraniu WDS Bridging, dla pewności hasła do obydwu sieci są takie same. Sieci nazywają się inaczej dla pewności, Serwer DHCP ma włączony tylko router3, sam ma adres 192.168.0.1, przydziela adresy od 192.168.0.3 - 192.168.0.10, Router3 ma adres 192.168.0.2. Router3 ma wyłączony DHCP. Po wybraniu WDS Status mam: "Init".
Opis poniżej:
WDS Status - The status of the WDS connection is displayed.

  • Init(Initiate): WDS connection is down
  • Scan: the router is searching the Root AP to be connected with
  • Auth(Autheticate): the Router is trying to get authorization from Root AP
  • Assoc: the router is trying to associate with Root AP
  • Run: Indicates successful association
    Router1 oraz Router3 są identyczne:
    Firmware Version:
    3.17.38 Build 140613 Rel.55867n
    Hardware Version:
    WR1043 v2 00000000
    Czy ktoś ma jakieś pomysły bo już mnie szlag jasny trafia...

(Heinz) #2

Spróbuj najpierw stawiać klienta WDS w tym samym pomieszczeniu co AP.
Ustaw pierwszy router w trybie normalnej pracy. Ustaw Stały kanał WiFi oraz szerkość pasma. Nie możesz używać kanałów automatycznych.

Podłącz się do drugiego routera, zmień LAN IP na adres z podsieci pierwszego i skonfiguruj połączenie WDS (survey) Wpisz prawidłowe hasło i po zapisaniu powinno być nawiązane połączenie.


(digidy) #3

Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś na samym początku, tak jak w opisie powyżej. Jedynie nie zmieniałem na stałą szerokość pasma. A jeszcze jedno pytanie: na obydwu routerach muszę tak samo ustawić WDS Bridging, prawda? Czy tylko na klienckim Routerze3?!


(Heinz) #4

Tylko klient ma włączone WDS. AP ma być ustawiony w trybie normalnej pracy.


(digidy) #5

Czyli zrobić tak jak znalazłem na stronie TP-LINKa gdy nie chciało działać i szukałem rozwiązania w necie. Wydaje mi się, że próbowałem też tak, ale dla pewności zobaczę. Głównie zawierzyłem filmikom z netu, a przede wszystkim użytkownikowi WideoTesty czy jakoś tak z YouTube, oglądałem jego konfigurację i robił tak samo na obydwu routerach i rzekomo mu działało.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi kolego Heinz. Zrobię wkrótce tak jak napisałeś i sprawdzę.
Dodano później:
Dziękuję Ci bardzo za pomoc kolego Heinz. Rzeczywiście jeśli jedynie klient jest połączony jako wds bridging to działa poprawnie. Wydawało mi się, że tak też próbowałem, ale widocznie nie. Zasugerowałem się tym filmikiem i na obydwu ustawiałem wds bridging i łączyłem je ze sobą. To chyba ten film, może źle go zrozumiałem bo na szybko oglądałem. „Most (WDS) WiFi - jak skonfigurować dwa routery” w YouTube
https://youtu.be/su0rDEsDcx8
Mam jeszcze jedno pytanie ważne, chciałem zbridgować jeszcze inne 2 routery w domu.
Właściwie to dochodzi tam kabel z sygnałem do routera R2 od innego routera R1 a więc bridgowanie nie ma sensu, prawda? Pewniejsze jest spięcie routerów kablem niż za pomocą mostu bezprzewodowego...?
Kiedy mam dojście sygnału to po prostu wykorzystuję zawsze router jako switch z rozgłaszaniem wi-fi (nie wiem jak to nazwać, podłączam wejście sygnału od R1 do portu LAN R2 i wszystkie wyjścia (urządzenia) do portów LAN R2, a więc jak switch i dodatkowo ustawiam go jako punkt dostępowy wi-fi z wybraną nazwą sieci wi-fi i hasłem. Chciałbym jednak połączyć te routery tak, aby jedna drukarka sieciowa (po wi-fi połączona a nie jako serwer druku przez USB podłączony do routera) miała możliwość druku od wszystkich komputerów połączonych po wi-fi z tymi routerami... Bo jeśli komputery i drukarka połączone są po wi-fi do różnych sieci to drukować można tylko z komputerów, które połączymy z tą samą siecią wi-fi co drukarka... Czy jest jakaś możliwość takiego zbridgowania routerów przewodowo aby jakimś cudownym sposobem wytwarzały tą samą sieć wi-fi i możliwy był druk z każdego komputera podłączonego przez wi-fi do innego routera niż drukarka? Sieci wi-fi na pewno mogę nazwać tak samo (SSID), ale to z pewnością nic nie da...