2 Routery -> 1 sieć - Problem z przełączaniem urządzeń

Witam,
Zakupiłem 2 routery w celu lepszego zasięgu w domu. Są to:

1. TL-WR941N (główny) - 10.0.0.1 - DHCP ON (zakres do 20)
  2. TL-WR841N (pomocniczy) - 10.0.0.20 - DHCP OFF
    Do głównego (WR941N) wchodzi kabel DSL od dostawcy internetu, router ma włączone DHCP. Drugi (pomocniczy) router stoi kilka pokoi dalej połączony kabel LAN w LAN do routera głównego, na nim jest wyłączone DHCP. Ustawiono ten sam SSID, typ i hasło zabezpieczenia oraz różne kanały, które nie są wykorzystywane w okolicy (4 i 7). Wszystko ładnie gra tylko zauważyłem, że urządzenia w sieci mają problem z przełączaniem się między punktami.
    Na przykład (mierzone przez INSSIDER):
    jestem w pokoju i urządzenie odbiera sygnał z mocą ok. 25dbi i podłączyło się do routera 1. -> przechodzę kilka pokoi dalej i widzę, że sygnał do routera 1 wynosi 55dbi, a do routera 2 wynosi 30 dbi lecz urządzenie dalej kluczowo trzyma się routera 1 zamiast przełączyć się na mocniejszy sygnał. Dopiero rozłączenie i połączenie z siecią powoduje podłączenie do poprawnego, mocniejszego punktu.
    Teraz pytania:
  3. Czy można jakoś ustalić granicę przełączania przez router ?
  4. Czy na routerze 2 powinienem ustawić w opcjach "MAC CLone" wartość WAN MAC Address: pierwszego (głownego routera) w celu lepszego przełączania się sieci ?
  5. Czy adres IP routera pomocniczego musi mieścić się w puli adresów IP routera głównego ?

Routery SOHO (użytek domowy) nie posiadają trybu automatycznego przełączania (roamingu). Jedyna możliwość to konfiguracja karty sieciowej o ile ma takie możliwości:
http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=592