Serwus wszystkim
Ostatnio borykam się z problemami, które stwarza mi TP Link WR740N v4. Mam go może lekko ponad rok. Nie było z nim żadnych problemów. Ostatnio mam wrażenie, że najpierw opadła lekko siła sygnału (głubie sygnał w drugim pokoju - wcześniej niedoświadczalne), ale nie to jest moim denerwującym problemem. Po wrażeniu spadku siły sygnału zaczęły się problemy, że jak wpisze się google.pl to wyskakuje "strona niedostępna" zarówno na smartfonie jak i PC. Po refreshu strona się ładuje. Zaktulizowałem ruter do najnowszej wersji i na razie tego jakbym nie doświadczał, choć mało korzystam z PC i nie jestem tego pewien w 100%. Natomiast teraz nie mogę poradzić sobie z dziwnym problemem. Otóż nie działają mi na smartfonie takie strony jak chomikuj i imageshack. Na PC wszystko działa bardzo dobrze. Odpalam Wi-Fi w telefonie, wpisuje imageshack i wywala "strona niedostępna". Próbowałem coś zmieniać w opcjach, firmware i nic. Siedze przed PC, strona chomikuj na PC odpalona, a na telefonie nie działa. Kilka dni temu wszystko działało. Sprawdzałem inne przeglądarki i nic. W diagnostyce w TP linku strony te wysyłają odpowiedzi, co prawda ping jest od 100 (chomikuj) do 200 (imageshack), ale pokazuje 0% utraty danych. Tym bardziej dziwne... Jedna z przeglądarek pokazuje przy " serwer nie odpowiada":
Error Code
-6
Site URL
http://www.imageshack.com/
Network Info
Wi-Fi Status : Enabled
Default Gateway : Not Set
Access Point Name : Not Set
Use Gateway : Not Set
DNS Resolution Info
IP addresses resolved : Not Set
Number of IP addresses resolved : 0
Wie ktoś o co chodzi temu ruterowi?
Odpaliłem na chwile dane komórkowe i strona chomikuj zadziałała. Wyłączyłem i włączyłem Wi-Fi, działało przy 1 wejściu, refresh i błąd.