Cześć,
jestem nowy na forum. Szukałem na forum rozwiązania dla mojego problemu ale nie znalazłem nic co pozwoliłoby połączyć skutecznie te dwa urządzenia.
Nabyłem oba chyba z rok temu i poległem na konfiguracji. Postanowiłem po upływie czasu ponowić próbę ze względu na dostęp do sieci w mieszkaniu przez smartfona córki.
Do tej pory wystarczało mi jak modem włączałem w laptopa ale zaistniała potrzeba podzielnia sygnału.
Trochę faktów:
modem Huawei E398 (Telenor)
SIM Plus
Router TP LINK TL MR3420 ver: 2.2
Konfiguracja była wykonywana wielokrotnie. Z wymianą firmware dla TP LINKA z oryginalnej na:
3.13.30 Build 130314 Rel.40806n
mr3420v2_en_3_15_9_up_boot(140912)
mr3420v2_pl_3_15_9_up_boot(141009)
do tego egrywałem również plik cofig dla E398
HUAWEI E398_vid(12d1)_pid(1505)_file(1)_entry(2)
Za każdym razem w statusie wynik jest OK, tzn modem zidentyfikowany, pobrany adres IP i serwer DNS a sygnał internetu nie jest dostępny ani przez laptopa ani przez smartfon.
Pomóżcie proszę co należy jeszcze zmienić żeby to zadziałało.
W załączeniu obrazki ze statusem
Dziękuję za podane instrukcje.
Zmieniłem ustawienia routera wg przesłanego linku tzn:
wireless settings - kanał 10, width 20MHz,
security - wg wzorca WPA2-personal, AES
advanced - odznaczone Short GI
wpisałem dns googlowe 8.8.8.8 i 8.8.4.4
restart routera
nadal "Brak dostępu do internetu" na smartfonie na mojej sieci
Status wygląda teraz tak:
Tak na kompie też nie ma internetu.
To że piszę to nic nie znaczy. Muszę wyjąć modem z routera i podpiąć go do laptopa. Wtedy mam dostęp przez iPlus-a.
Ping dla 8.8.8.8 wygląda następująco:
Przeskanuj przeglądarkę adwcleanerem . Niepożądane aplikacje w przeglądarce potrafią blokować każdą stronę . Jak Administrator pisze wg.screena masz dostęp do internetu .
Mimo wszystko nic się nie zmieniło
Przeskanowałem adwcleanerem cały komp z restartem.
Testowałem na FF, IE i Chrom - nadal nie ma dostępu do internetu.
Zakładki WAN nie zmieniałem bo nie mam internetu z kabla tylko z iPlusa. Ustawienia zakładki Wan są takie:
Wgranie oprogramowania Gargoyla rozwiązało problem z dostępem do sieci internet!
Dziękuję za pomoc Administratorowi i użytkownikowi wojtek2803.
Czy poza podstawową konfiguracją opisaną w podanym linku należałoby coś poprawić?
Wszystko ujęte jest w podstawowym użytkowaniu urządzenia .
Jeżeli temat rozwiązany proszę zamknij temat . W razie problemów zapraszamy na forum TP linka.