Na wstępie witam wszystkich !
Od kilku dni jestem posiadaczem TL-WR1042ND - sprzęt od UPC - i zauważam pewną niestabilność połączenia/wykrywania routera, przez urządzenie wielofunkcyjne HP Photosmart C4780 (drukarka ze skanerem).
Jak dotąd, to posiadając kilka innych, rożnych routerów (WRT54GL, modem-router TC7200, oraz JNR3000) nie było z tym żadnego problemu, natomiast obecnie (od tych kilku dni) i owszem.
Cała sprawa rozbija się o konfigurację wi-fi.
I tak, gdy w ustawieniach wi-fi mam wybrane:
- 11 bgn mixed
- szerokość kanału auto
- wersję szyfrowania auto
- szyfrowanie auto
To wówczas nie mam najmniejszych problemów i po włączeniu C4780 szybko odnajduje router i wszystko śmiga należycie.
Ale, jeśli pozmieniam sobie na 'moje' ustawienia a w szczególności ustawię:
- bg mixed
- szerokość kanału 20 MHz (dla bgn)
- wersję szyfrowania WPA2-PSK
- szyfrowanie AES
i następnie zapiszę, to wszystko jeszcze działa, jednak po restarcie routera, już jest z tym problem.
Czasami jednak C4780 odnajduje router i drukowanie działa, ale ... system nie odnajduje z kolei skanera.
Wówczas to, muszę ustawić te powyższe parametry routera na auto i następnie po restarcie routera wszystko zaczyna zatrybiać.
Obecnie mam skonfigurowany router tak, jak zawsze to robiłem i oczywiście C4780 działa bez zarzutu - ale (już to wiem) tylko do kolejnego restartu routera.
I z tą (w sumie niewielką) niedogodnością, zwracam się do Was o jakąś ewentualną podpowiedź - czy coś z tym można zrobić ?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
p.s.: czytałem o kłopotach ze skanerami, ale to dotyczyło podłączeń przez USB.