Wybaczcie, ale pozwolę zadać jeszce jedno pytanie "zakupowe" dotyczące tym razem TL-WDR3600.
Czy w TL-WDR3600 urządzenie pamieci masowej podłączone do złącza usb będzie widziane przez telewizor i umożliwiać wyświetlanie filmów HD?
Która wersja alternatywnego wolnego oprogramowania zapewnia najlepsze funkcje multimedialne OpenWRT/Gargoyle, DD-WRT czy Tomato?
Czy można rozszerzyć hubem jedno z gniazd i podłączyć do niego dysk usb oraz kamerkę internetową? Z dysku umożliwiając jednocześnie odtwarzanie filmu HD oraz zapisywanie plików z innego komputera oraz zapisywanie i udostępnianie plików przez klienta torrent?
Wytrzyma ruter takie obciążenie czy była taka konfiguracja testowana?
Na drugim złączu usb będzie drukarka.
Czy zapewnia dobre wyodrębnienie części pasma dla połączeń VOIP, jeżeli w tle pracują urządzenia jak w pkt 3?
Te kwestie mnie nurtują, a może jest inny tańszy router o porównywalnych parametrach 2 zakresy radiowe, 1Gb, 2xusb.
Pozdrawiam
Pięknie dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
Mam jeszcze następujące pytania:
Jeżeli pasywny hub nie ma wystarczającej wydajności prądowej i powinienem do rozdziału zakupić hub aktywny to może jest inny router z pojedynczym złączem usb, który ma sprawdzone parametry związane z moimi założeniami szczególnie odtwarzaniem filmów HD w sieci lan. Odtwarzanie na TV Toshiba jeżeli to ma znaczenie.
Zrozumiałem że najlepszym rozwiązaniem będzie zainstalowanie OpenWRT/Gargoyle. To oprogramowanie udostępnia tylko treść (dane) dla klienta natomiast nie ma wbudowanego odtwarzacza tak by strumieniować.
Jeżeli chodzi o pytanie #1 to jest takowy WDR-4900N. Ma 2 porty USB 2.0. Nie trzeba podpinac dysku przez hub. U mnie pracował dysk 1TB 2,5".
Pytanie #2 jedno z tych fw na pewno będzie przydatne. Osobiście testowałem DD-WRT.
W OpenWrt masz do dyspozycji dwa serwery DLNA - uShare i miniDLNA. Możesz wypróbować oba. ( najłatwiej jest je konfigurować przez LuCI, w gargoyle można graficznie konfigurować tylko miniDLNA)
Transmission na OpenWRT działa dobrze. Torrenty jednak wymagają trochę pamięci RAM i dobrze jest zrobić sobie pamieć SWAP na zewnętrznym nośniku.
Zasilanie w 3600 jest to samo na oba porty. Najwięcej prądu biorą dyski i modemy 3G. Nikt nie zagwarantuje poprawnej pracy dysku i kamerki w jednym czasie. Jeśli lubisz eksperymentować to w środku 3600/4300 jest chip od HUBa USB który ma wolne 2 porty. Odpowiednio lutując gniazda USB do chipu można łatwo zyskać dodatkowe 2 porty.