Witam wszystkich.
Jestem posiadaczem routera TD-W8951ND, z którym miałem od dawien dawna problemy. Otóż po po awarii starego routera ZTE i wymiany go na TD-W8951ND często zacząłem gubić zasięg przez wifi, pomimo że laptop był kilka metrów od źródła sygnału. Po chwili surfowania pojawiał się w trayu żółty wykrzyknik, i połączenie dopiero było możliwe po wykonaniu ręcznego rozłączenia i ponownego połączenia w opcjach. Działo się tak nawet i kilka razy w ciągu dnia. Od paru tygodni, kiedy zakupiliśmy drugiego laptopa problem z urywaniem sygnału jakby się nasilił. Aż dzisiaj "pałka się przegła" - połączenie było zrywane na obu lapkach dosłownie co 5-10 minut. W przypadku łączenia się z netem po kablu i poprzez wifi w smartfonie problem nie występuje. Posiadamy internet z Orange, standardowa obecnie oferta na wsi - 10 mega
Wyszukałem w sieci, że może tak być z powodu słabego zasilacza i zalecana jest wymiana na mocniejszy. Ten model posiada zasilacz o parametrach Output: 9V 0.6 A. Podłączyłem godzinę temu zasilacz ze starego routera (12V 0.7A) i jakby problemu już nie było. Nie chcę jednak wyrokować póki nie będziemy bezproblemowo surfować przez dzień czy dwa. Dlatego pytam się czy rzeczywiście moje problemy były spowodowane słabym oryginalnym zasilaczem i czy ten stary zasilacz posiada wystarczające parametry do bezproblemowego użytkowania?
edit: dodam jeszcze, że podczas przerywania połączenia mocno mrugają diody Internet i WLAN.
Ten stary powinien się nadać. Wszak działa Ci już chwile i router się nie spalił ;D
Ale więcej jak 12V bym nie podłączał. Generalnie najlepiej jak napięcie jest to samo, a natężenie jest troszkę wyższe, ale w przypadku routerów można wstawić tak jak wstawiłeś. To tylko 3V różnicy, a i tak nie wiadomo, czy stary zasilacz dobrze trzyma napięcie (może rzeczywiste jest nieco niższe niż napisane na nim). Ale wyższego napięcia nie wstawiaj, bo to już będzie przesada.
@morfik-chcesz z zasilacza zrobić spawarkę? Po podaniu takiego prądu układ przetwornicy leci z dymem.Tak samo napięcie pracy scalaczka jest ograniczone.
To, że zasilacz by był w stanie dostarczyć 20A, nie znaczy, że jakieś urządzenie musi tyle pobierać. Jeśli urządzenie pociągnie 1A, to przecie nic się nie stanie.
Witam ponownie. Wszystko było w porządku, dopóki brat nie wrócił i nie uruchomił swojego kompa. Wtedy znowu zaczęło się zrywanie sygnału, przede wszystkim u mnie. Jednakże częstotliwość jest mniejsza niż wcześniej.
Sprawdzam wifi poprzez inSSIDer i mam ustawiony kanał 13+9, a sygnał oscyluje wokół -40, standard n, szyfrowanie wpa2-personal.
Grzebać coś w konfiguracji routera (być może szukać nowszego firmware) czy może spróbować innego zasilacza z natężeniem gdzieś pomiędzy 1 a 1.5 A?
Z kanałami jeszcze możesz się pobawić. Jednakże podstaw sobie zasilacz o parametrach 12VDC 1,5A, Nie wszystkie karty wifi w komputerach odbierają na 13 kanale.
Od czasu konfiguracji i wgrania nowego firmware problemu praktycznie wcale nie ma.
Chciałem jednak w ustawieniach routera ustawić na sztywno DNSy z Neostrady. Jednakże po odświeżeniu w opcjach cały cza pokazuje się, że DNSy ustawiane są automatycznie. Czy tak ma być czy jednak nie powinno?