Witam! Posiadam router tp link TL-WR740N. jest u mnie od półtora roku, przez rok działał bez zarzutów, ale ostatnio nastąpiła u mnie zmiana prędkosci internetu, pojawiły sie problemy z dialogiem które zostały rozwiązane przez zmianę modemu od nich na nowszy, aczkolwiek problem z brakiem wifi jest nadal. internet kablowy elegancko, niestety wifi nie działa. mogę liczyć na jakąś pomoc? dodam przy okazji że jestem zielona w tych sprawach i trzeba mi wszytsko tłumaczyć jak małemu dziecku..
Wyłącz router i model i podłącz modem przewodem do WAN routera i włącz ponownie do prądu.
Marcin
(Marcin)
18 Maj 2014 13:23
Na początek dopisał bym jakieś DNS-y do DHCP routera -
Często słyszymy na forach internetowych o nie stabilnie działających TP-linka z serii TP-Link TL-WR.... które przerywają połączenie lub ich zasięg nie jest dostateczny. Dużą rolę odgrywa tutaj oczywiście ich konfiguracja i ustawienie odpowiednich parametrów dla radia jak i połączenia kablowego.
W poradnik tym opieram się na urządzeniu TL-WR740N ale można w ten sposób konfigurować wszystkie routery bezprzewodowe z serii WR.
Pierwsza sprawa to oczywiście logowanie się do urządzenia przez przeglą…
DNS-y dopisywałam, nic się nie zmieniło. wklejam screena statusu routera
Marcin
(Marcin)
18 Maj 2014 13:32
Czyli problem z połączeniem WAN-owym. Ja teraz korzystasz z internetu?
modem połączony z lapkiem kablowo
Marcin
(Marcin)
18 Maj 2014 13:37
Daj obrazek z ipconfig /all w takiej konfiguracji -
ipconfig
wyświetla wszystkie karty sieciowe komputera i informacje o nich, np MAC adresy
[zdjęcie]
Wpisujemy cmd a po ukazaniu się konsoli komenda ipconfig /all
[zdjęcie]
Częstym pomocnikiem jest także komenda konsolowa ipconfig /all która pokazuje nam adresację na naszej karcie sieciowej
[zdjęcie]
tracert
Pokazuje drogę pakietów (zapytań) do danego IP-serwera przez wszystkie węzły w sieci
[zdjęcie]
nbtstat -R
Mając sieć lokalną złożoną z kilku komputerów możemy spotkać się z sytuacją…
Co to za urządzenie od dostawcy - model?
jeśli chodzi o modem z dialogu to asmax ar901
Marcin
(Marcin)
18 Maj 2014 13:48
Czyli musisz zmienić konfigurację portu WAN na TP-linku na Dynamic IP . Kabel z Asmax-a do portu WAN (niebieski) w TP-linku -
Przedstawiam podstawową konfigurację routera TP-Link WR740N, która może być użyta we wszystkich routerach jedno pasmowych tej firmy o oznaczeniu TL-WR......
KROK 1
Podstawa to podłączenie routera kablowo do naszego komputera i wpięcie kabla od dostawcy w port WAN (niebieski) naszego routera:
[zdjęcie]
UWAGA! Do konfiguracji routera przez przeglądarkę internetową nie potrzebujemy dostępu do internetu. Wystarczy samo połączenie do routera i przeglądarka internetowa.
KROK 2
Sprawdzamy czy nas…
wszystko pieknie śmiga, wielkie dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. pozdrawiam serdecznie!
Marcin
(Marcin)
18 Maj 2014 13:55
Też pozdrawiam i w razie problemów zapraszam ponownie na forum. Temat zamykam.