Jak już można zauważyć, poszukuję routera do domu piętrowego. Potrzebny mi będzie router DSL. Co ciekawe, moje potrzeby są dosyć nietypowe. Zależy mi na bardzo dobrym zasięgu w zasadzie w 4 pomieszczeniach(dwóch obok siebie na dole i dwóch odpowiadającym im na dole). Nie są to pomieszczenia ogromne(na długość każdy ma może po 5 m, ciut mniej lub więcej). Między piętrami jest ok.30cm cegły+beton i to głównie powoduje moje zmartwienie. Miło byłoby, gdybym łapał oczywiście zasięg w całym domu(jakieś 75m2 na piętro), ale priorytetem jest zasięg w tych czterech pokojach. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale router będzie znajdował się w pokoju górnym lewym(zasięg ma być w górnym prawym i analogiczne w dolnym lewym i dolnym prawym - pokoje są pod sobą). Zależy mi także na porcie USB w routerze. Internet nie należy do zbyt szybkich. Dobrze byłoby jednak, gdyby przez wi-fi dałoby się z dość dużą prędkością przesyłać pliki między komputerami. Budżet na całą operacją to ok.200 zł, ale tu też mam dylemat, bo oczywiście jestem w stanie wydać cały budżet przeznaczony na router, ale jednak przeglądając specyfikację tychże routerów, myślę, że dużej części tej funkcji(5GHz czy chociażby standardu N mogę nie wykorzystać.Nie chciałbym więc za dany sprzęt przepłacić. Dodatkowym plusem będzie także łatwa konfiguracja sprzętu, ale w razie możliwości myślę, że wgranie własnego softu zawsze będzie przemawiało na korzyść urządzenia. Wydaje mi się, że w miarę jasno określiłem czego szukam, za wszelkie porady i wskazówki będę bardzo wdzięczny Na wszelkie pytania postaram się oczywiście odpowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie.
Tak jak pisałem, w zasadzie cała reszta jest opcjonalna, wystarczy mi zasięg w 4 pomieszczeniach, które w gruncie rzeczy powierzchniowo nie są duże, a jedyne co mnie martwi to ta różnica pięter. Nie wiem jak to się ma absolutnie do routera, ale dodam, że udostępniając internet poprzez wbudowaną kartę bezprzewodową z laptopa z pokoju prawego na dole, mam co prawda słaby, ale jednak, zasięg w pokoju górnym lewym. Myślę, więc, że byłoby to do zrobienia, chociaż absolutnie się przy swoim zdaniu nie opieram i liczę na Wasze, bardziej fachowe, podejście do tematu Pozdrawiam serdecznie.
Warto było by zobaczyć jakieś pomiary. Bez tego trudno zacząć nawet dyskusję. Może masz dostęp do jakiegoś AP-ka czy routera bezprzewodowego aby zmierzyć poziom sygnału -
Niestety nie mam dostępu do niczego takiego. Doskonale też rozumiem, że bez jakichkolwiek pomiarów nie da się stwierdzić, czy zasięg będę miał czy nie. Z poradami odnośnie zwiększenia zasięgu oczywiście się zapoznałem, chciałbym jednak, żeby obyło się bez większych problemów i stosowania wymyślnych instalacji. W tym wypadku wybiorę chyba WR1043ND, który z tego co zdążyłem przeczytać, jest w tej cenie bardzo solidnym routerem i dopiero w przypadku braku pożądanego sygnału, posiadając już router i wykonując odpowiednie pomiary, będziecie w stanie mi odpowiednio pomóc. Niemniej, bardzo dziękuję za otrzymane odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.