Witam, kupiłem ostatnio repeater TL-WA830RE aby rozszerzyć sobie zasięg sieci. Posiadam router TL-WR740N. Gdy skonfiguruje repeater automatycznie wszystko ładnie zaczyna działać, ale po kilku godzinach internet nie działa. Jeśli wyłączę i włączę repeater to znowu zaczyna działać i po upływie kilku godzin sytuacja się powtarza, znów nie ma internetu. Nie wiem co może być tego przyczyną. Proszę o pomoc
Heinz
(Heinz)
4 Sierpień 2015 12:07
Jaki masz poziom sygnału w miejscu gdzie jest repeater?
Jak go skonfigurowałeś?
Jest jakieś 60% sygnału, nawet jak repeater stoi w tym samym pomieszczeniu co router jest tak samo. Ja nic ręcznie nie konfigurowałem, włączyłem po prostu szybką konfigurację.
Heinz
(Heinz)
4 Sierpień 2015 13:26
OK. Wejdź w konfigurację WR740N i w ustawieniach sieci WiFi wybierz kanał WiFi inny niż auto. Najlepiej zrezygnuj w innych opcjach z funkcji auto.
Przedstawiam podstawową konfigurację routera TP-Link WR740N, która może być użyta we wszystkich routerach jedno pasmowych tej firmy o oznaczeniu TL-WR......
KROK 1
Podstawa to podłączenie routera kablowo do naszego komputera i wpięcie kabla od dostawcy w port WAN (niebieski) naszego routera:
[zdjęcie]
UWAGA! Do konfiguracji routera przez przeglądarkę internetową nie potrzebujemy dostępu do internetu. Wystarczy samo połączenie do routera i przeglądarka internetowa.
KROK 2
Sprawdzamy czy nas…
Krok 7.
Na repeaterze też coś zmieniać?
Heinz
(Heinz)
4 Sierpień 2015 13:38
Nic. on się dopasuje do routera, chyba że zmieniłeś nazwę sieci lub hasło.
Właśnie przestał znowu internet działać, wyłączyłem repeater i na routerze działa normalnie wszystko.
Heinz
(Heinz)
4 Sierpień 2015 16:50
Spróbuj zmienić szerokość kanału na 20MHz.
Marcin
(Marcin)
4 Sierpień 2015 16:54
Poprosił bym o diagnostykę sieci bezprzewodowej -
Na diagnostykę parametrów sieci bezprzewodowej składa się z kilka elementów/testów, których opis zamieszczamy poniżej. Robimy to z wykorzystaniem prostych aplikacji oraz komend systemowych a następnie wyniki wklejamy w postaci print screen-ów na forum. Warto przy każdym obrazku zamieścić krótki opis.
TEST 1 - pomiar sygnału
Pomiar sygnały za pomocą aplikacji inSSIDer dla systemu Windows:
[zdjęcie]
Podczas wykonywania pozostałych testów łącza proszę wyłączyć inSSIDer-a tak aby nie obciążał …
O jakiej prędkości łącza mówimy?
Też proponuję zawęzić pasmo na WR740N do 20MHz.
Urządzenia w sieci mają aktualne oprogramowania?
ale w każdej porze dnia prędkość jest inna, zależy od obciążenia, czasami ponad 15mb jest.
To przy włączonym repeaterze
Marcin
(Marcin)
4 Sierpień 2015 17:28
W konfiguracji routera ustaw radio bez pasma 802.11n
Konfiguracja wzmacniacza też bez n
Zobacz jaki to będzie miało wpływ na stabilność.
Jak narazie na laptopie działa ale nie działa na Ps3
Marcin
(Marcin)
4 Sierpień 2015 18:55
Co znaczy nie działa? Jakieś objawy?
No tak jakby chwile działa i przestaje
Marcin
(Marcin)
4 Sierpień 2015 19:52
Wyrzuca jakieś błędy? Dopisz do DHCP Settings jakieś DNS-y -
Często słyszymy na forach internetowych o nie stabilnie działających TP-linka z serii TP-Link TL-WR.... które przerywają połączenie lub ich zasięg nie jest dostateczny. Dużą rolę odgrywa tutaj oczywiście ich konfiguracja i ustawienie odpowiednich parametrów dla radia jak i połączenia kablowego.
W poradnik tym opieram się na urządzeniu TL-WR740N ale można w ten sposób konfigurować wszystkie routery bezprzewodowe z serii WR.
Pierwsza sprawa to oczywiście logowanie się do urządzenia przez przeglą…