Dj_Joker
(Dj Joker)
12 Czerwiec 2015 18:33
Witam mam problem z konfiguracją Routera TP-link WR743NDv2.Mam internet z Plusa bezprzewodowy Router E5372 i chciałbym żeby Router TP-LINK WR743NDv2 ściągał sygnał wi-fi z E5372 i rozsyłał dalej internet przez wi-fi na komputery i kablowo na dekoder cyfrowego polsatu HD7000 (żebym mógł oglądać na nim IPLE) i na XBOX 360.Proszę podpowiedzieć mi jak to wszystko skonfigurować!Próbowałem różnych sposobów i nic.Pozdrawiam
CHACA
(CHACA)
12 Czerwiec 2015 18:38
Jak masz go skonfigurowanego, pokaż jakieś zrzuty.
Marcin
(Marcin)
12 Czerwiec 2015 18:41
Tu musisz się zdecydować bo dwa tryby pracy na jednym radiu znacznie obniżają prędkość internetu. Oczywiście będzie działać ale nie polecam.
WISP -
Router bezprzewodowy TP-link TL-WR743NDv2 może działać jako odbiornik sieci bezprzewodowej. Tryb Client Router umożliwia nawiązanie połączenia z siecią bezprzewodową naszego dostawcy internetu i jej jednoczesne bezprzewodowe lub przewodowe udostępnianie na urządzenia w sieci lokalnej naszego domu czy mieszkania. Niestety lokalny punkt dostępowy routera korzysta z tego samego radia co odbiornik co sprawia że zasięg sieci bezprzewodowej w naszym mieszkaniu może być słaby (antena znajduje się na ze…
Client/Bridge -
Przedstawiam poradnik konfiguracji routera TL-WR743NDv2 jako Bridge with AP czyli mostu bezprzewodowego. Jest to ustawienie w którym router działa jako odbiornik (karta sieciowa) i jest przezroczysty w sieci. Dodatkowo oferuje także możliwość dostępu bezprzewodowego w swoim zasięgu dzięki funkcji AP.
Bridge with AP - Combine two local networks via wireless connection.
[zdjęcie]
KROK 1
Konfigurację rozpoczynamy od podłączenia routera kablowo do naszego komputera i zalogowanie się przez przeg…
Repeater -
TP-Link TL-WR743NDv2 może z powodzeniem działać jako wzmacniacz sygnału czyli Universal Repeater. Tryb ten współpracuje praktycznie ze wszystkimi punktami dostępowymi bez ograniczeń w obrębie jednej marki.
Repeater(Range Extender) - Extend your existing wireless coverage by relaying wireless signal
Nasz poradnik oprzemy na schemacie sieci bezprzewodowej wykonanej w domu dwu poziomowym gdzie w dolnej części mieszkania mamy słaby zasięg z głównego routera. Nasze urządzenia (laptop i telefon komó…
Dj_Joker
(Dj Joker)
12 Czerwiec 2015 18:49
Ok no to powiedzmy że chciałbym skonfigurować WR743NDv2 żebym ściągał sygnał wi-fi z E5372 i rozsyłał internet kablowo na dekoder i X BOX to jak to musiałbym zrobić?
Marcin
(Marcin)
12 Czerwiec 2015 18:50
Przedstawiam poradnik konfiguracji routera TL-WR743NDv2 jako Bridge with AP czyli mostu bezprzewodowego. Jest to ustawienie w którym router działa jako odbiornik (karta sieciowa) i jest przezroczysty w sieci. Dodatkowo oferuje także możliwość dostępu bezprzewodowego w swoim zasięgu dzięki funkcji AP.
Bridge with AP - Combine two local networks via wireless connection.
[zdjęcie]
KROK 1
Konfigurację rozpoczynamy od podłączenia routera kablowo do naszego komputera i zalogowanie się przez przeg…
Bridge with AP
Dj_Joker
(Dj Joker)
12 Czerwiec 2015 18:52
Rozumiem że najlepiej byłoby wyłączyć później wifi w routerze WR743NDv2 i rozsyłać internet tylko kablowo tak?
Marcin
(Marcin)
12 Czerwiec 2015 18:54
To jest najlepsze rozwiązanie no ale ty chcesz rozszerzyć sieć bezprzewodową dla konsoli
Dj_Joker
(Dj Joker)
12 Czerwiec 2015 18:56
Nie muszę przesyłać bezprzewodowo na konsole mogę przez kabel.Zaraz zabieram się do pracy.Dam znać jakie rezultaty
Marcin
(Marcin)
12 Czerwiec 2015 18:58
Na głównym routerze (E5372) ustaw konkretny kanał (np. 3) bo masz pewnie auto.
Dj_Joker
(Dj Joker)
20 Sierpień 2015 16:51
Witam po paru miesiącach wracam do tematu konfiguracji,ponieważ zauważyłem spadek prędkości internetu gdy skonfigurowałem WR743NDv2 do opcje Repeater(internet przesyłany przez wi-fi i przez kabel jednoczeście z jadnego urządzenia WR743NDv2).proszę podpowiedzieć mi jak mam go skonfigurować aby urządzenie łapało sygnał z routera E5372 i przesyłało ten sygnał na xbox i dekoder cyfrowego polsatu ale tylko przez kabel.
Marcin
(Marcin)
20 Sierpień 2015 17:19
To normalne że repater zaniża prędkość sieci. Jedno radio musi odebrać sygnał a potem go nadać.
Dj_Joker
(Dj Joker)
20 Sierpień 2015 17:26
Właśnie skonfigurowałem na WISP -
Router bezprzewodowy TP-link TL-WR743NDv2 może działać jako odbiornik sieci bezprzewodowej. Tryb Client Router umożliwia nawiązanie połączenia z siecią bezprzewodową naszego dostawcy internetu i jej jednoczesne bezprzewodowe lub przewodowe udostępnianie na urządzenia w sieci lokalnej naszego domu czy mieszkania. Niestety lokalny punkt dostępowy routera korzysta z tego samego radia co odbiornik co sprawia że zasięg sieci bezprzewodowej w naszym mieszkaniu może być słaby (antena znajduje się na ze…
Narazie działa.Odznaczyłem funkcje Enable SSID Broadcast. Na liście wi-fi nie ma WR743NDv2 Jest tylko router E5372.Czy wszystko dobrze ustawiłem?
Marcin
(Marcin)
20 Sierpień 2015 17:28
Jeżeli potrzebujesz dostęp tylko po kablu (TP-Link ma działać jako odbiornik) to jest ok. Problemem może być dodatkowy NAT(router) w trybie WISP. Urządzenia podpięte pod TP-Linka są w innej podsieci.