Prawdopodobnie źle wgrałem Open-Wrt do swojego rutera ponieważ w żaden sposób nie mogę się z nim połączyć przez konsole. Ktoś ma jakiś pomysł żeby przywrócić go do życia?
Próbowałeś z Failsafe
robię tak jak jest w opisie i ruter nie chce mi wejść w tryb failsafe. Szybkie przyciśnięcie qss po załączeniu zasilania nie dziala. Jakieś pomysły?
No to pozostaje fash-owanie pamięci -
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n i http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr841nd#tftp.install
masz moze jakis polski poradnik na temat tego fash'owania? Tym razem chciałbym to dobrze zrobić...
Failsale zadziałał ale w sumie to co teraz? Mogę wgrać z tego poziomu gargoyla i przywrócić ruter do normalnego użytkowania?
mount_root
firstboot
reboot -f
chce ustawić hasło przez telnet dla roota i wyskakuje mi błąd: Login failed, incorrect username or password. Gubie sie juz w tym wszystkim. Co robie źle? Dodam że jak chce zmienić hasło w trybie failsafe to wyskakuje mi ze:
passwd: /etc/passwd: Read-only file system
passwd: can't update password file /etc/passwd
- Jakieś podpowiedzi?
- Jeśli uda mi się ustawić hasło to jak krok po kroku mogę doinstalować/zainstalować gargoyle? Czy ruter muszę mieć wpięty do internetu?
Po co zmieniać hasło w trybie failsafe? Zostaw tak jak jest.
Wpisywałeś komendy jakie podał Administrator?
Jeśli nie pomaga to postaw na komputerze serwer ftp.
Pobierz oprogramowanie do swojego WR740N do odpowiedniej wersji sprzętu ( V1, V3, V4) i dla uproszczenia zmień nazwę na soft.bin.
Wrzuć na swój serwer FTP.
W terminalu wpisz:
cd /tmp
wget ftp://IPKOMPA/soft.bin
sysupgrade -n soft.bin
teraz czekasz cierpliwie aż skończy flashować i piszesz reboot -f
Po uruchomieniu powinien zdziałać.
robiłem tak jak pisał Administrator wpisując te komendy.
- Czy masz może jakiegoś linka który opisuje jak postawić na komputerze serwer ftp?
- Czy zamiast oryginalnego softa mogę wgrać taki: gargoyle-1.5.10.6-ar71xx-tl-wr740n-v4-squashfs-sysupgrade?
- Czy przeszkadza to też w tym że plik z softem który wgrałem był z rodzaju jffs2 a nie squashfs?
- Czy jak będę wpisywał te komendy które podałeś to mogę wpisywać przez tryb failsafe? Bo tylko taki mi działa...
- Niestety linka nie mam ale poszukaj programu np. Filezilla serwer.
- Wskazane. Oczywiście upewnij się czy jest pod twoją wersję sprzętu.
- Tak.
zdążyłem zrobić ten serwer ftp programem CesarFTP. I pytanie nastepujące czy musze mięc ruter podłączony do internetu przez port WAN? Bo narazie konfiguruje go tylko przez jeden z czterech portów enthernet jak sie nie myle.
Przez ethernet.
Postawiłem serwer ftp na komputerze i wgrałem Gargoyle'a:) Śmiga aż miło:)