Witam
To mój pierwszy post tutaj i trochę przewrotne pytanie - Jakie oprogramowanie i po co mi to? Posiadam router Archer C2 i zastanawiam się czy zmienić mu oprogramowanie, jeśli tak to na jakie i co w ten sposób zyskam? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki bo nic podobnego na tym forum nie znalazłem :-\
Jeśli router wystarcza Ci do tego co ma robić to lepiej nie zmieniaj.
Alternatywne Firmware ( Openwrt) pozwala na stosowanie inych trybów pracy WiFi ( np jako klient) oraz uruchamianie niektórych aplikacji ( np klient torrent).
OK. Może mi wystarczy to co mam ale z drugiej strony zastanawiałem się czy mogę coś zyskać. A z ludzkiej zachłanności właściwie zastanawiałem się czy można jeszcze coś poprawić Np czy jest technicznie możliwe rozszerzenie kanałów pracy Wi-Fi na 2,4 GHz bo w okolicy całe pasmo szczelnie wypełnione.
Co do kanałw na wifi dla 2,4GHz to na alternatywie jest to samo co na oficjalnym. Zatłoczenia nie zmienisz.
Też potwierdzę słowa kolegi Heinz-a. Jeżeli nie potrzebujesz funkcji typu serwer VPN, monitor sieci, watch dog itp. to pozostań przy oryginale
Dziękuję za odpowiedzi. Muszę to przemyśleć Mam jednak jeszcze inne pytanie. Czy istnieje możliwość spolszczenia menu w Archer C2? Jak dotąd występuje ono tylko w wersji ang. Pewnie ułatwiłoby to konfigurację kilku funkcji.
Nie ma takiej możliwości, chyba że producent zdecyduje się na ten krok w którejś z kolejnych aktualizacji.